FMEA'nın (Failure Mode and Effects Analysis) veya Türkçe'si HTEA'nın (Hata Türleri ve Etkileri Analizi) yararları;
- Ürünün müşteri beklentileri (şartname, SDS vb) doğrultusunda fonksiyonlarını belirler (destek dokümanları P-Diyagramı ile birlikte)
- Bu fonksiyonların olası hatalarının tanımlanmasına, etkilerine ve risk katsayısına göre önceliklendirilerek önlenmesine yardımcı olur.
- Şiddet önem derecesine göre emniyet veya yasal gerekleri kendine has işaretler ile gösterir. Otomotivde en sık kullanılan işaretler, ters delta veya CC ve SC; kritik ve önemli özel karakteristik olarak değerlendirilir.
- Alınan veya planlanmış önlemler ile tasarım doğrulama planlarına (DVP/PVP) kılavuzluk eder. Ürün/Proses güvenirliği ve emniyeti artırır.
- Ürünün üst sistem ve alt sistemler arası ilişkisi de (montaj edilebilirlik, fonksiyonellik vb.) değerlendirilerek hepsi bir bütün sistem olarak ele alınır.
- Ürün veya Proses tasarım sürecinin en başında hazırlanması sebebi ile geliştirme zamanını ve geliştirme maliyetlerini düşürdüğü gibi, üretim ve kalite maliyetlerini de oldukça düşürür.
- Yaşayan bir dokümandır, günceldir. Hata türlerinde referans alınan bir kılavuzdur, öngörülerdeki değişikliklerden ve gerçekleştirilen doğrulama testlerinden, hatanın görülme sıklıklarından etkilenir.
- Özellikle tasarım FMEA, firmanın en önemli know-how 'ıdır. Firmanın imajını ve rekabet gücünü artırır.
- Hataları veya hata riski düşürülmüş ürün veya prosestir; müşteri memnuniyetini artırır.
- Yeni bir üretim hattı, tezgah veya proses devreye girişine rehberlik eder; gerekli önlemleri alacak şekilde kurgusu yapılır.
- Kalite sistem dokümanları arasında güçlü bir bağ kurar. Kontrol planı hazırlanmasına yardımcı olur.
- Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin (döf) başlatılmasını sağlar.
- Tasarım FMEA (D-FMEA)
- Proses FMEA (P-FMEA)
- Sistem FMEA (S-FMEA)
- Diğer FMEA türleri (Konsept, Makina, Çevre, Jenerik vb.)
@tasarimintesi
#tasarimintesi