12 Kasım 2015 Perşembe

FMEA (HTEA)

FMEA'nın (Failure Mode and Effects Analysis) veya Türkçe'si HTEA'nın (Hata Türleri ve Etkileri Analizi) yararları;
  1. Ürünün müşteri beklentileri (şartname, SDS vb) doğrultusunda fonksiyonlarını belirler (destek dokümanları P-Diyagramı ile birlikte)
  2. Bu fonksiyonların olası hatalarının tanımlanmasına, etkilerine ve risk katsayısına göre önceliklendirilerek önlenmesine yardımcı olur.
  3. Şiddet önem derecesine göre emniyet veya yasal gerekleri kendine has işaretler ile gösterir. Otomotivde en sık kullanılan işaretler, ters delta veya CC ve SC; kritik ve önemli özel karakteristik olarak değerlendirilir.
  4. Alınan veya planlanmış önlemler ile tasarım doğrulama planlarına (DVP/PVP) kılavuzluk eder. Ürün/Proses güvenirliği ve emniyeti artırır.
  5. Ürünün üst sistem ve alt sistemler arası ilişkisi de (montaj edilebilirlik, fonksiyonellik vb.) değerlendirilerek hepsi bir bütün sistem olarak ele alınır. 
  6. Ürün veya Proses tasarım sürecinin en başında hazırlanması sebebi ile geliştirme zamanını ve geliştirme maliyetlerini düşürdüğü gibi, üretim ve kalite maliyetlerini de oldukça düşürür.
  7. Yaşayan bir dokümandır, günceldir. Hata türlerinde referans alınan bir kılavuzdur, öngörülerdeki değişikliklerden ve gerçekleştirilen doğrulama testlerinden, hatanın görülme sıklıklarından etkilenir. 
  8. Özellikle tasarım FMEA, firmanın en önemli know-how 'ıdır. Firmanın imajını ve rekabet gücünü artırır.
  9. Hataları veya hata riski düşürülmüş ürün veya prosestir; müşteri memnuniyetini artırır.
  10. Yeni bir üretim hattı, tezgah veya proses devreye girişine rehberlik eder; gerekli önlemleri alacak şekilde kurgusu yapılır.
  11. Kalite sistem dokümanları arasında güçlü bir bağ kurar. Kontrol planı hazırlanmasına yardımcı olur.
  12. Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin (döf) başlatılmasını sağlar.
Çeşitleri;
  1. Tasarım FMEA (D-FMEA)
  2. Proses FMEA (P-FMEA)
  3. Sistem FMEA (S-FMEA)
  4. Diğer FMEA türleri (Konsept, Makina, Çevre, Jenerik vb.)
@tasarimintesi
#tasarimintesi