Stack-up; birden fazla birbiri ile ilişkilendirilmiş tolerans değerlerinin, yönleri dikkate alınarak hazırlanan en kötü ve en iyi tolerans değerlerine göre fonksiyonun (J) karakteristiğini belirleyen, anlaşılabilirliği artırmak adına görsel vektörlerle desteklenmiş, 2 boyutlu (hatta 3 boyutlu) koordinat ekseninde çalışılan, üretimin istatistiksel proses çalışmalarının (İPK,SPC) sonuçlarının da yetenek parametresi olarak alan çalışmalar bütünüdür.
Çıkan fonksiyon değerinin;
- Nominal değeri,
- Minimum değeri,
- Maksimum değeri,
- En kötü durum (Worst case) değeri,
- Analitik veya istatistiksel sonuçları hesaplanmaktadır.
Her bir detay ürün üzerindeki ölçülere, öncelikle benzer parçanın toleranslarından, abak teknik resimlerden veya veri tabanından çekilen tolerans değerlerine göre tolerans verilir. Ancak bu taslak toleransların; kendi içindeki uyumu, hem iç bünyedeki montaj edilebilirliğe göre değerlendirme, hem de müşteri tarafındaki montaj edilebilirlik durumlarına göre toleransların ardışık (zincirleme) etkisinin, yani Stack-up kontrolünün muhakkak yapılması gerekir. Stack-up sonucunda elde edilen değerler, öncelikle müşteri beklentilerini (şartnameleri) ve yasal/güvenlik şartlarını karşılmalı, sonrasında üretilebilirlik fizibilitesi ile de uyumlu (üretilebilir) olmalıdır.
Stack-up oldukça önemli bir konu olup, mümkün ise hazır paket programlar ile değilse sistematik olarak çalıştırılabilecek ve geliştirme mühendislerine yorum bırakmayacak şekilde Excel ortamında olmalıdır. Tasarım FMEA nasıl ki ekibin değerlendirmeleri ile hazırlanan bir doküman ise, Stack-up değerlendirmesi de yine ekibin ortaya çıkarması gereken bir mühendislik dokümanıdır. Hatta uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için firmalarda bu konuda yetişmiş sorumluların önderliğinde hazırlanır.
Stack-up, üretime yön verir. Müşterinin beklediği tolerans değerlerine ulaşılması için, mümkün ise teknik resim üzerinde, hangi toleranslar hangi stack-up hesaplarında kullanıldı ise ilişkilendirilmiş olması gerekir. Bir de, maliyetlere ve fizibilitelere de yön verir. Dolayısı ile firmaların know-how dokümanıdır.
@tasarimintesi
#tasarimintesi