26 Kasım 2015 Perşembe

PPAP - Üretim parçası onay süreci

PPAP (Production Part Approval Process - Üretim Parçası Onay Süreci) tüm otomotiv firmaları ve otomotive çalışan firmalar tarafından APQP 'nin bir çıktısı olarak hazırlanan dokümanlar bütünüdür. Kapak sayfası PSW (Part Submission Warrant - Parça Sunum Garantisi) 'dir.
PPAP’ın amacı; müşterinin tüm mühendislik kayıtlarını, şartnamelerini, standartlarını ve özel şartlarını anladığını ve seri üretimde bu şartları yeterli bir şekilde karşılayabildiğini göstermektir. 
Sunumlarda aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekebilir;
  1. ISO/TS 16949 'a göre ve hangi müşteri için hazırlanıyor ise o firmanın "Özel Gerekleri"ne göre sunum şarttır. Örnek olarak bazı firmalar ISIR, bazıları VDA, bazıları da sadece 16949 'un gereklerine göre sunum talep eder. Özel gerekler; içerikte kullanılan parametreleri değiştirebilir, kendi formlarını talep edebilir, vb.
  2. PPAP içeriğindeki 18 şart, aksi müşteri tarafından belirtilmedikçe hazırlanır;
    1. Tasarım dokümanları (2D,3D,Tasarım Hesaplar,IMDS, Malzeme, vb.)
    2. Tasarım/Proses değişiklik destek dokümanları (varsa)
    3. Müşteri mühendislik onayı (talep edilmesi durumunda)
    4. Tasarım Hata Türü ve Etkileri Analizi (D-FMEA), know-how 'dır. Müşteriye gönderilmez. Yerinde ziyaretlerde sunulur. Emniyet parçaları için müşteri özel gereklerinin çoğunda müşteri mühendislikten ıslak imza ile onay istenir. Ürün aileleri için hazırlanabilir.
    5. Süreç (iş) akış diyagramı. Ürün aileleri için hazırlanabilir.
    6. Proses Hata Türü ve Etkileri Analizi (P-FMEA). D-FMEA ile aynı özellikleri taşır.
    7. Kontrol Planı. Bazı müşteriler PPAP sunum seviyesi ne olursa olsun kontrol planını PSW ekinde dokümante eder, saklar.
    8. Ölçüm Sistemleri Analizi (MSA) tüm yeni ve değiştirilmiş mastar, ölçüm ve test ekipmanları için R&R, sapma, doğrusallık, kararlılık, vb. çalışmalarıdır.
    9. Boyutsal sonuçlar; kontrol planında belirtilen tüm özellikler %100 kontrol ile tasarım kayıtlarında belirtilen yıllık test ve doğrulamalar raporlanır.
    10. Malzeme/Performans test sonuçları. DVP ve raporları.
    11. Run at Rate (Başlangıç süreç çalışmaları) Aksi belirtilmediği taktirde 300 adet parça, kapasite ve üretim doğrulaması için, mümkün ise müşteri eşliğinde üretilir. Süreç yeterlilik (SPC/MSA) ve performansı sonuçları çıkar. 
    12. Kalifiye laboratuvar dokümantasyonu (varsa akredite laboratuvar kayıtları)
    13. Görünüm Onay Raporu (AAR). Sadece görünüm parçaları için uygulanır.
    14. Şahit numune. Onaylanmış olan ürünlerin her birinden alınarak saklanır.
    15. Mastar numune. Doğruluğu kanıtlanmış ürünlerdir. Üretim standartlığını sağlamak adına kullanılır.
    16. Kontrol mastarları. Mülkiyeti müşteri veya firma olabilir. Ürün ömrü boyunca doğruluğu periyodik kontrol edilen ve başlangıç çalışmalarında üretimde kullanılarak sunulan fiziksel parçalardır. 
    17. Müşteri özel gerekleri. Her müşteri ayrı talep eder. Talep edilenlerin anlaşılırlığı ve sunumda yerine getirildiği kontrol edilir. 
    18. Parça sunum garantisi (PSW) Diğer tüm PPAP şartları sağlandığında doldurularak müşteriye onay için sunulur. Her firmanın formu farklı olsa da içeri hemen hemen aynıdır. Islak imzalı saklanır.
  3. PPAP Sunum seviyesi. Müşterinin genelde özel gereğinde aksi belirtilmeyen durumlar için belirlediği bir sunum seviyesi vardır. Seviye, hazırlanan dokümanların müşteriye gönderilip gönderilmemesi ile ilgili olup, 1 'den 5 'e kadar rakamla belirtilir. Ancak 1, 3, 5 en sık kullanılır. 
    1. Seviye 1 : Görünüm onay raporu (AAR) (varsa) ve PSW onaya gönderilir. Diğer tüm maddeler, firmada saklanır, talep halinde müşteriye gösterilebilir olması gerekir.
    2. Seviye 3 : Mastar numune, kontrol mastarları ve müşteri mülkiyetinde olan tüm kalıp vb. hariç, tüm dokümanlar müşteriye onaya gönderilir. 
    3. Seviye 5 : Kuruluş hiç bir doküman göndermez, kendi onay mekanizması ile PSW imzalar, seri üretime alır. Müşteri talep ettiği durumlarda yerinde görür.
  4. PSW fazları. Genelde PPAP seviyesi ile karıştırılır. Bazı müşteriler özel gerekleri kapsamında uygular. Faz (Phase) 0,1,2,3 'tür. Her faz için PPAP 'ta talep ettiği maddeler farklıdır. Örnek olarak faz 3 'e gelindiğinde PSW kapak sayası, kapasite dışında tüm maddelerin kapanmış ve müşteriye sunulmuştur. Faz 3 sonrası PSW onaylanarak seri üretime alınır.
  5. Müşteri özel taleplerinde genelde PPAP 'ların yıllık sunumu yani yenilenmesi geçer. Bu durumda firma tedarikçilerden de aynı şekilde sunum talep etmiş olması gerekir.
  6. Hazırlanan dokümanların, şahit numunelerin ve kontrol gereçlerinin saklanma süresi de özel gereklerde tanımlıdır.
  7. Değişiklik yönetim sisteminde PPAP güncellemesi muhakkak değerlendirilmiş olmalıdır.
@tasarimintesi
#tasarimintesi