25 Kasım 2015 Çarşamba

Parça numarası

Her firmanın kendine özel lisanı vardır. Parça isimlendirme ve numaralandırma veya referanslandırma bu dilin bir parçasıdır. Dolayısı ile firmanın gelişmesi ve büyümesi paralelinde kullanmış olduğu dilde de değişimler, hatta yenilenmeler kaçınılmaz olur. Parça numarası yapısını yeniden ele alırken ki parametreler;
  1. mevcut parça çeşidi sayısı,
  2. gelecek planları (büyüme ivmesi, yeni ürünlere odaklanma, vb)
  3. proje bazlı mı yoksa ürün bazlı mı çalıştığı,
  4. müşteriye özel (diğer firmalarla ortaklaştırılamayan) ürünler geliştirip geliştirmediği,
  5. iç ve dış proses çeşitliliği,
  6. ürün grupları veya tekil parçaların toplam çeşitlilikteki dağılımı,
  7. Standart parça (cıvata, somun, rondela, vb)
  8. hem numaradaki hem de isimlendirmedeki karakter kısıtları,
  9. müşterilere ilettiği yeni teklif sayısı (ay bazında),
  10. ve en önemlisi numaradan ne kadar bilgi edinilebileceği gereksinimidir.
Eğer firmanın hali hazırda kullandığı parça numaraları değişecek ise, ürün geliştirme orijinli çekirdek bir ekibin önderliğinde, diğer bölümlerin (planlama, lojistik, üretim, vb) muhakkak katılımı ile bir numara sistematiği taslağı hazırlanmalı ve projelendirilmelidir. 

Ürünlerin izlenebilirliğindeki gereklilikler de bu başlık altında değerlendirilebilir. Emniyet parçası sınıfına giren ürünler ve benzerlerinde, barkod ile yıllık, günlük, vardiyalık, hatta anlık üretim numaralarının yer alması gerekebilir. Bu durumda numara sistematiğinin borkad yapısı ile de uyumlu olması gerekir. Zira, ürün hangi hattan çıktı, ürünün teknik resim seviyesi, kullanılan ekipmanın ayar parametreleri vb. nin ürün etiketinde gösterilmesi ihtiyacı doğabilir.

@tasarimintesi
#tasarimintesi